Când viaţa îţi dă lămâi…

(„Noii infractori” de Edna Mazia, regia Ion Caramitru, Teatrul Naţional I. L. Caragiale, Bucureşti)

1.jpg

Viaţa unei familii evreieşti din zilele noastre se schimbă peste noapte datorită unei întâmplări sinonime cu oportunitatea. Casa, astăzi mult prea mare, va deveni un lăcaş diurn al plăcerilor iar cea care până mai ieri era o femeie supusă, copleşită de grija zilei de mâine se transformă într-un antreprenor de succes.

„Noii infractori” este genul de spectacol în reţeta căruia se află toate ingredientele reuşitei sigure: amestec de umor şi duioşie, actori senzaţionali, o poveste seducătoare încă de la primele replici, o viziune regizorală care mizează pe interpreţi dar şi pe un ritm antrenant şi propuneri surprinzătoare. Păstrând pe tot parcursul spectacolului un fond liric, profund omenesc şi – aş îndrăzni să spun – tipic literaturii evreieşti, Ion Caramitru valorifică toţi stimulii generaţi de textul semnat de Edna Mazia.

2.jpg

Într-un spaţiu scenografic sugestiv (Florilena Popescu Fărcăşanu), deopotrivă cald, intim şi impecabil exploatat regizoral, se derulează o istorie de viaţă tulburătoare ca orice „snoavă a umanităţii”, cu o morală generoasă şi un filon autentic. Adevăr, autenticitate, emoţie ne livrează acest nou titlu din repertoriul Naţionalului bucureştean; un refresh, un restart, o revenire în fire, o întoarcere la ce are teatrul mai specific şi mai empatic: sensibilitate, comic, absurd şi tragic în doze juste şi eficiente, cultul replicii, al gagului, al surprizei.

Un asemenea demers ambiţios este susţinut de o distribuţie pe măsură. Fiecare actor are momentul lui la rampă şi împreună se constituie într-o formulă bine închegată, convingătoare. I-aş menţiona în mod special pe Ileana Olteanu într-o postură inedită, tonică şi pe Daniel Badale într-un MARE rol secundar pe care îl construieşte adorabil probându-şi varietatea de mijloace, expresivitatea şi farmecul. O întâlnire miraculoasă este şi revederea cu Alexandrina Halic în rolul bunicii senile (şi nu prea).

3

Dar, indiscutabil, „Noii infractori” este spectacolul de glorie al Virginiei Mirea. Actriţă unicat, aceasta reuşeşte aici o fabuloasă partitură deopotrivă energetică, comico-dramatică, filigranată, magistrală. Dorina e o mater familias puternică şi fragilă în egală măsură, o explozie de vitalitate, magie, gingăşie şi curaj.

Un incontestabil exemplu de teatru cu priză la public, „Noii infractori” face parte din nobila familie a producţiilor artistice care spun poveşti nemuritoare în care mereu ne vom regăsi. Să îi fie viaţa cât mai lungă!

(Foto: Florin Ghioca)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s