Lecţie de teatru: cum ţii publicul cu sufletul la gură?

Intriga-foto-Lucian-Muntean-_deschidere.jpg

(„Intriga” de Jaime Salom, regia Ricard Reguant, Teatrul Avangardia, Bucureşti)

Întâlnim mai rar pe scenele noastre piese de teatru poliţiste, cu suspans, acţiune şi dese răsturnări de situaţie. Aşadar, din start „Intriga” are premisele unui spectacol insolit, cu atât mai potrivit cu cât el este produs de Teatrul Avangardia şi găzduit de CinemaPro. Un subiect savuros, actori convingători, o montare care te ţintuieşte în scaun şi continuă să te suprindă până la final.

Intriga-Cristi_iacob-Mihai-Calin-foto-Lucian-Muntean-_3.jpg

Dincolo de calităţile literar-dramatice ale textului scris de Jaime Salom, un veritabil maestru al intrigii poliţiste, ce surprinde cu adevărat este un fabulos amestec de thriller şi umor, astfel încât povestea îşi păstrează în permanenţă o doză sănătoasă de caraghios. Deci nu vă aşteptaţi la dezvăluiri grave, macabre, sordide ca în filmele de gen, la fiori reci pe şira spinării. Deşi împrumută mult din tehnicile şi procedeele cinematografice, montarea lui Ricard Reguant conţine şi o seducătoare, benignă parodie a filmelor de acţiune. Şi un rol important în acest sens îl au: accentele muzicale, prim-planul, penumbra, chiar decorul foarte asemănător cu un set, inspirat gândit de Bogdan Amarfi şi evident actorii. Mai cu seamă Cristi Iacob (admirabilă reuşită) într-un comisar Ruiz sinonim cu un citat cinematografic, un soi de Colombo cu veleităţi de Sherlock Holmes, tipul de treabă a cărui curiozitate involuntară mai mult încurcă lucrurile.

Intriga-Ilona-Brezoianu-Serban-Pavlu-Medeea-Marinescu-Mihai-Calin-foto-Lucian-Muntean-_2.jpg

De altfel toţi interpreţii – Medeea Marinescu, Ilona Brezoianu, Mihai Călin, Şerban Pavlu – demonstrează o bună stăpânire a artei disimulării, poftă de joc, diversitate, pricepere. Ei sunt veritabili agenţi cu cel puţin dublă identitate care izbutesc să mute suspiciunile publicului de la un personaj la altul. Iar spectatorii sunt mai mult decât bucuroşi să intre în acest joc de strategie ce devine din ce în ce mai complicat pe măsură ce se apropie de deznodământ. Iar finalul e cu adevărat surprinzător. Şi până la urmă asta ne şi dorim de la o intrigă poliţistă, nu? Să nu îi putem dibui criminalii fără ajutorul autorului.

„Intriga” este un spectacol agreabil, cu un ritm nebun şi dialoguri spectaculoase, un subiect care contează pe complicitatea publicului dar şi pe buna lui credinţă. O propunere dramatică de maestru, o concepţie regizorală bine orchestrată şi cinci actori carismatici, talentaţi, cu personalitate care reuşesc să ne fie simpatici. Uite un thriller care nu îţi provoacă insomnii. O producţie pentru cei care doresc să iasă din cotidian dar şi pentru cei mai exigenţi iubitori de teatru.

(Foto: Lucian Muntean)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: