Shylock – vinovatul de serviciu

01_Shylock_Horatiu Malaele si George Mihaita

(„Shylock” după Gareth Armstrong, regia Horaţiu Mălăele, Teatrul de Comedie, Bucureşti)

Deşi vizionar în materie de stil, William Shakespeare dovedea în „Neguţătorul din Veneţia”, piesă finalizată în 1599, un veritabil conformism la cutumele şi dogma timpului său. În epocă, evreii erau nu numai personaje negative, ci şi diabolice, reprezentate caricatural, cu un pronunţat nas lung şi coroiat şi perucă roşcată. Această stigmatizare a continuat până în secolul XIX şi a revenit în formule şi mai elaborate în perioada nazistă.

Gareth Armstrong, bun şi nemijlocit cunoscător al operei shakesperiene ne propune ca – luând povestea Neguţătorului din Veneţia ca pretext – să păşim într-o aventură emblematică avându-l ghid pe Tubal, singurul prieten al lui Shylock. E vorba de o istorie amară despre ură, intoleranţă şi suficienţă.

Profitând de statutul majoritar, omenirea a căutat dintotdeauna vinovaţi pentru nenorocirile pe care a fost nevoită să le traverseze (calamităţi naturale, războaie, pandemii etc.). Evreul a fost unul din responsabilii de serviciu, reprezentând totodată un agent al răului, cinic, egoist şi avar. Spectacolul de la Comedie – foarte plastic şi expresiv – schimbă unghiul şi ne prezintă o victimă a prejudecăţilor şi a abilelor manevre politice şi juridice. În fond, Shylock respectă legea şi termenii conveniţi asupra împrumutului. Şi totuşi, până la urmă tot el va fi pedepsit.

Horaţiu Mălăele a caricaturizat nobilii şi tinerii veneţieni ce poartă măşti întruchipând animale de pradă, corbi amuşinând prada. Într-un spaţiu scenografic pentru care Iuliana Vîlsan a găsit (ca de fiecare dată) soluţiile optime, siluetele actorilor se desenează coregrafic. O vibrantă colecţie de sugestii şi o remarcabilă economie de mijloace pentru a transmite un mesaj puternic de empatie. Alături de Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă (precişi, abili şi carismatici, ştiind cum să adauge nuanţe, umor, sensibilitate şi anvergură fiecărei replici) regăsim actori talentaţi ce întregesc cu prospeţime şi energie acest tablou deopotrivă poetic şi plastic.

„Sylock”-ul lui Horaţiu Mălăele reprezintă o reconsiderare a textului shakesperian, o recitire a acestuia într-o cheie mai echilibrată, mai dinamică şi, evident, mai la zi. Subiectul rămâne tulburător de actual. Astăzi ca oricând suntem la fel de dispuşi să găsim ţapi ispăşitori, să trădăm şi să re-inventăm legea după cum ne cade mai bine. Astăzi ca oricând, deşi teribil de caraghioase, prejudecăţile legate de rasă sau religie se manifestă la fel de agresiv.

„Shylock” este un spectacol reuşit care vorbeşte despre noi şi toate metehnele noastre atât de neschimbate deşi au traversat secolele. Şi, ca să fim sinceri până la capăt, privind istoria mentalităţilor dinspre prezent către trecut, chiar nu prea avem motive de mândrie sau de râs.

Reclame

Un gând despre „Shylock – vinovatul de serviciu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s