Viaţa bate teatrul – carusel sentimental

Fumează ţigări de foi, joacă golf, vânează, afacerile îi merg strălucit, – dovadă lingourile din casa de bani -, are o soţie deşteaptă şi o amantă zglobie. Şi totuşi… Ce îi lipsea milionarului Titu Micşoreanu? Aura glorioasă, laurii autorului dramatic de succes. Alege să scrie o piesă de teatru, o dramă pasională, alături de fostul său coleg de şcoală, Ion Marian, dramaturg cu oarece experienţă.

Lucrul se blochează chiar la deznodământ, unde părerile celor doi co-autori nu mai coincid. Soţul îşi surprinde soţia cu cel mai bun prieten al lui şi… ce face? Întâmplător ficţiunea e dublată de realitate. Căci domnul Marian are o relaţie cu soţia lui Micşoreanu. Şi atunci fireşte că nu e de acord ca soţul încornorat din piesă să-i ucidă pe cei doi amanţi. Numai că viaţa bate teatrul şi în urma unor răsturnări spectaculoase va fi ales finalul cel mai înţelept, inspirat din realitate.

„Allegro ma non troppo”, comedie scrisă de poetul nostalgic şi sentimental Ion Minulescu a avut premiera absolută pe scena Naţionalului bucureştean în 1927, aşadar acum aproape nouă decenii. Şi totuşi textul păstrează în bună măsură şi azi viabilitatea temei, calitatea umorului şi chiar prospeţimea construcţiei. Îmbinând perfect schema textelor bulevardiere – cu lovituri de teatru şi răsturnări de situaţii – cu dulcea atmosferă a citadinului interbelic autohton (a la Tudor Muşatescu), „Allegro ma non troppo” e genul de spectacol care completează repertoriul unui teatru, având în plus meritul de a fi recuperat un text românesc şi a-l fi adus ca test suprem în faţa publicului contemporan.

Marea şi plăcuta surpriză a acestei propuneri a Naţionalului bucureştean este, prin urmare, textul. Foarte bine scris, unitar, cu umor şi suspans, el oferă partituri consistente dar şi premisa unei construcţii regizorale dinamice şi creative.

Spectacolul semnat de regizorul şi actorul Răzvan Popa este, indubitabil, unul agreabil, sincer, cu destul de multe momente reuşite, o producţie care sigur se va bucura de aprecierile publicului larg. El poate ilsutra perfect conceptul „divertisment de calitate”. Fără să exceleze la vreun capitol, este, orice s-ar spune, genul de spectacol care nu trădează şi nu lezează cu nimic nivelul sau programul repertorial al unui teatru. Nu va fi niciodată vedeta repertoriului (din fericire, Naţionalul are destule, dacă ar fi să amintim doar „Dineu cu proşti”, „Revizorul” sau „Furtuna”) dar va compensa prin accesibilitate şi, cu puţin noroc, chiar prin longevitate.

E păcat totuşi că regizorul a lăsat spaţiu unor confuzii sau greşeli de parcurs. Începutul trenează destul de mult, în ciuda energiei contaminante a carsmaticului Marius Rizea; personajul interpretat de Gavril Pătru este când măcinat de accese de moralitate când ludico-cinic; Coco e poate prea cerebrală pentru o femeie îndrăgostită iar Cuţui joacă un pic prea şarjat tragedia de a fi omorât doi oameni. Sunt destule momente în care se mizează pe caricatural, detaşare sau disimulare, pierzându-se astfel tocmai firescul şi, nu în ultimul rând, fiorul dramatic. Se cuvine totuşi se remarcăm coerenţa în interpretare a actriţelor Victoria Dicu şi Aylin Cadir.

Să nu fiu înţeleasă greşit. Nu asistăm la erori catastrofale. Nu ar fi stricat însă un plus de rigoare, de simţ scenic (măsură, ritm şi bun gust) şi creativitate. E vorba de o suită de gafe şi inadecvări care e foarte posibil să scape spectatorilor mai puţin exigenţi ca şi celor cu adevărat generoşi.

„Allegro ma non troppo” – o variantă agreabilă pentru o seară în familie – încurcături sentimentale cu parfum interbelic şi un reconfortant happy-end.

Articol publicat pe PORT.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s